8 Ağustos 2014 Cuma
0 yorum

Ne kadar uykusuz kalabiliriz

12:36

         
1965 senesinde bir insanın ne kadar uykusuz kalabileceğini deneysel olarak görebilmeyi hedefleyen Randy Gardner adında bir lise öğrencisi, bir bilim fuarınada 264 saat uyumayarak (yaklaşık 11 gün) dünya rekorunu elde etti. Seneler boyunca bunun gibi deneylerde farklı sonuçlar elde eden insanlar bu deneyleri çok ciddi gözetim altında gerçekleştirdi.
Çünkü uykusuzluk veya uyumama aslında beraberin de ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir.  Başka birçok araştırmada,normal bireylerin sekiz günden on güne kadar uyanık kaldığı,dikkatle yürütülen deneyler yapılmıştır.Bu bireylerden hiçbirinde ciddi tıbbi,sinirsel,fizyolojik ya da psikiyatrik problemler görülmemiştir.
Bununla birlikte,deneye katılanların hepsinde,uykusuzluk arttıkça,ilerleyen ve belirginleşen bir şekilde konsantrasyon sağlamada,motive olmada,algılamada ve diğer yüksek zihinsel süreçlerde zayıfladıkları gözlemlenmiştir.Buna rağmen, bütün denekler,bir iki günlük uykudan sonra normal hallerine dönmüşlerdir.
Chicago Üniversitesi fareler üzerinde uyku deneyi yapan Allan Rechtschaffen, uykusuz kalan farelerin belli bir süre sonra öldüklerini gözlemlemiştir. Bu durum uykunun öneminin ya da uykusuzluğun ciddi sonuçlar doğurabileceğinin büyük bir göstergesi kabul edilebilmektedir. Allan fareleri uyanık tutmak için beyinlerine sürekli sinyaller göndererek fareleri uyanık tutabilmeyi başarmıştır.

0 yorum :

Yorum Gönder

 
Toggle Footer
Top